Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

0 771

Urzicile apar primavara si sunt iubite de foarte multi oameni datorita gustului delicios si texturii unice. Se crede ca aceasta planta este un puternic purificator care indeparteaza toxinele din corp, are proprietati antifungice, astrigente, antibacteriene si antiinflamatorii. In articolul de astazi descoperiti totul despre ceai de urzici beneficii si contraindicatii.

Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Primavara ar trebuie sa va faceti si un stoc bun de urzici, pe care sa le uscati la soare si sa le depozitati pentru a face ceai de urzici benefic pentru sanatate. Atat frunzele cat si radacina si tulpina plantei pot fi macinate in pudra, folosite la creme, tincturi, ceaiuri si multe altele. Asadar, vom vedea cateva informatii utile despre ceai de urzici beneficii si contraindicatii!

Ceai de Urzici Beneficii si Profil Nutritional

O cana cu ceai de urzici contine urmatoarele vitamine si minerale:

  • Vitaminele A, B si K
  • Riboflavina
  • Niacina
  • Folat
  • Grasimi (2.36%)
  • Carbohidrati (71%)
  • Proteine (25%)
  • Caroten

Este bogat si in minerale precum:

  • Calciu
  • Fier
  • Potasiu
  • Fosfor
  • Mangan
  • Zinc
  • Cupru
  • Magneziu

Ceaiul de urzica ofera aceste beneficii datorita proprietatilor si continutului sau medicinal.

1. Stimuleaza Imunitatea | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Ceaiul de urzici contine niveluri de antioxidanti precum si vitaminele A si C, care ajuta la stimularea sistemului imunitar. Oamenii de stiinta au descoperit ca stimuleaza celulele-T, care ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor si altor boli,sa neutralizeze radicalii periculosi si sa elimine toxinele.

2. Sprijina Functiile Creierului 

Potrivit studiilor, ceaiul de urzici poate ajuta la imbunatatirea functiilor creierului si chiar crea modificari in starea de spirit. Rapoartele sugereaza ca cei care consuma ceai de urzica ar putea creste nivelurile de serotonina, care ajuta cu reflexele cognitive.

3. Ceai Bun Pentru Femei | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Ceaiul de urzici este bogat in fier si poate ajuta cu anemia la pacientii cu deficienta. Poate fi folosit in timpul sarcinii pentru a ajuta stimularea contractiilor uterine. Ca rezultat, ceaiul de urzici este recomandat doar femeilor care au depasit termenul de nastere or travaliul care este neobisnuit de incet.

Este si un galactogog sau substanta care stimuleaza productia de lapte la mamele care alapteaza.

La femeile tinere, ajuta la evitarea balonarii si crampelor care vin odata cu aparitia ciclului menstrual. Prin procesarea estrogenilor, reduce fibroamele, regleaza fluxul menstrual si previne simptomele menopauzei la femei.

4. Controleaza Inflamatia

In medicina traditionala, ceaiul de urzica este folosit pentru a reduce inflamatia in tot organismul. Acesta ajuta la tratarea si prevenirea unor boli inflamatorii precum artrita, lupus, si bolile cardiovasculare.

5. Normalizeaza Tensiunea Arteriala Marita | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Ceaiul de urzici contine un compus fenoloc care scade tensiunea arteriala sistolica. Potrivit studiilo, consumul regulat poate normaliza tensiunea arteriala.

6. Reduce Colesterolul 

Urzicile contin beta-sitosterol, care ajuta la diminuarea capacitatii corpului de a absorbi colesterolul si prin urmare de a mentine o inima si artere sanatoase.

7. Previne Bolile de Rinichi si Alte Boli ale Vezicii | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Beneficiile ceaiului de urzici asupra rinichilor functioneaza prin marirea debitului urinar si indepartarea acidului uric. Datorita proprietatilor sale antiinflamatore, imbunatateste functiile rinichilor si a fluxului urinar.

Este si un diuretic natural care promoveaza un flux urinar corect in rinichi si vezica, prevening formarea pietrelor la rinichi.

Potrivit cercetarilor, ceaiul de urzica ajuta la eliminarea toxinelor din tractul urinar si de asemenea, sprijina tratamentele pentru tratarea infectiilor urinare.

Citeste si: Tratament naturist pentru infectii urinare repetate

8. Bun Pentru Digestie

Ceaiul de urzici ajuta cu indigestia, greata, flatulenta excesiva, colita si boala celiaca. De asemenea, previne diareea prin omorarea parazitilor si viermilor din intestine.

9. Cresterea Parului si Ingrijirea Pielii | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Herbalistii recomanda ceaiul de urzici pentru cresterea parului, sustinand si ca silica din urzici intareste parul si unghiile, si alte proprietati care imbunatatesc circulatia si diminueaza caderea parului.

Ceaiul de urzica ar putea ajuta la tratarea eczemei si iritatiilor.

Potrivit unor studii, ceaiul de urzici poate ajuta la tratarea urticariei si eruptiilor. In timp ce frunza de urzica contine histamine si cauzeaza frevent urticarie, extractul acestei frunze ar putea contine compusi care calmeaza urticaria prin oprirea raspunsului inflamator.

10. Benefic Pentru Sanatatea Osoasa | Ceai de Urzici Beneficii si Contraindicatii

Poate ajuta cu durerile articulare si osteoartrita. Proprietatile antiinflamatorii ale urzicii poate calma durerile si poate fi un tratament eficient pentru dureri inflamatorii, reumatism si sciatica.

Frunza de urzica are o concentratie de minerale benefice precum calciu, magneziu si fier, care ajuta la cei cu descompunere osoasa treptata din lipsa de minerale la varstnici. Ca rezultat, sanatatea generala osoasa este imbunatatita.

Citeste si: Ceaiuri care refac flora intestinala

Contraindicatii

Cand este utilizata corect, aceasta planta nu are de obicei efecte adverse, dar ar trebui sa stiti despre urmatoarele contraindicatii:

Reactiile alergice sunt extrem de rare.

In cazuri rare, ceaiul de urzici poate cauza crampe stomacale si diaree. Daca aveti asemenea probleme, intrerupeti consumul sau reduceti cantitatea.

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa consume planta in cantitati foarte mici sau doar dupa ce au consultat un medic. Acest lucru este necesar deoarece are efecte diuretice.

Urzica poate altera efecte medicamentelor pentru tensiune arteriala. Inclusiv diuretice si medicamente antihipertensive.

Preparatele cu urzici sunt contrindicate in timpul sarcinii si lactatiei si nu ar trebuie consumat de catre copii sub varsta de 12 ani.

Urmariti-ma si pe canalul de YouTube, Adnana Alexe!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy