Ceaiul de Crusin: Beneficii, Efecte Adverse si Contraindicatii

0 2,756

Ceaiul de Crusin – Cascara sagrada (Rhamnus purshiana) este un arbust nativ Americii de Nord a carui scoarta este procesata in scopuri medicinale. O cana cu ceai de crusin contine compusi antrachinoni care au efecte puternic laxative.

O cana cu ceai de crusin este delicioasa si sanatoasa dar nu este potrivita pentru toata lumea. Citeste acest articol pana la final pentru afla care sunt beneficiile, efectele adverse, contraindicatiile si modul de preparare.

Ceaiul de Crusin – Tot Ce Trebuie Sa Stii

Ca si consumator, este important sa stiti totul dintre ceaiul de crusin sau cascara sagrada. In America este cunoscuta sub denumirea de catina de California sau scoarta sagrada.

Scoarta uscata este folosita uneori ca agent de aromatizare sau folosita in medicamente si suplimente alimentare.

Cascara sagrada are un efect laxativ si este uneori consumat ca ceai. Americanii obisnuiesc sa il foloseasca pentru urmatoarele afectiuni:

  • Dizenterie
  • Constipatie
  • Probleme legate de digestie
  • Dureri musculare si articulare
  • Calculi biliari si gonoree

 Beneficii

Ceaiul de Crusin: Beneficii, Efecte Adverse si Contraindicatii

Este folosit cel mai des pentru a trata constipatia. Antrachinonele din scoarta inhiba absorbtia de apa si electroliti in intestine. Din acest motiv, volumul scaunului se mareste pe masura ce absoarbe excesul de apa, care mareste presiunea in  intestine.

Acest lucru stimuleaza contractiile muschiului din colon (peristaltism), accelerand curatarea intestinului.

Crusinul este considerat un laxativ sigur pe langa alte laxative naturale precum aloe vera si senna. Are un efect mai bland si rezulta in scaune mult mai putin lichide.

Vezi si: ceaiuri pentru pancreas si ficat

Efecte Adverse

Acest ceai trebuie folosit doar pe termen scurt. Daca il folositi ocazional pentru a trata constipatia este in general sigur si bine tolerat. Dar in unele cazuri, poate cauza dureri si crampe abdominale (majoritatea atunci cand este folosit pentru a trata constipatia severa).

Daca se consuma pe o perioada indelungata, situatia sta altfel. Dovezile stiintifice sustin ca antrochinonele sunt daunatoare consumate in exces. Crusinul poate cauza o afectiune cunoscuta ca “melanoza coli” – decolorare a peretilor colonului.

Daca este consumat pentru mai mult de o saptamana sau doua, ceaiul de crusin poate cauza deshidratare severa si pierdere rapida a electrolitilor precum sodiu, potasiu si clorura.

Acestea pot declansa urmatoarele efecte adverse, potential serioase:

  • Greturi severe
  • Lipsa de energie
  • Dureri de cap
  • Slabiciune musculara, spasme sau dureri de cap
  • Batai ale inimii iregulate (aritmie)
  • Palpitatii
  • Batai rapide ale inimii (tahicardie)
  • Amorteala sau gadilaturi in maini sau talpi (neuropatie)
  • Putina urina
  • Confuzie si depresie
  • Revenirea constipatiei

Ceai de Crusin Contraindicatii

Cascara sagrada nu ar trebui folosita pentru pierderea in greutate datorita riscului mare de efecte adverse si complicatii.

Trebuie evitat de oamenii cu boli diverticulare, colita ulcerativa, boala Crohn, hemoroizi severi, insuficienta cardiaca congestiva, anemie severa, hernie abdominala, cancer gastrointestinal, operatie recenta de colon, boli de ficat, boli de rinichi si daca se suspecteaza ca aveti apendicita.

Din lipsa de cercetari, nu ar trebui consumat de copii, femei insarcinate sau mame care alapteaza.

Ceaiul de Crusin Mod de Preparare

Lasati la inmuiat 1 lingura cu coaja de crusin in 300 ml de apa pentru 6-7 ore sau peste noapte. In urmatoarea zi, fierbeti coaja inmuiata in 200 ml de apa.

Prepararea decoctului se face astfel:

Puneti intr-o cana, o lingurita coaja de crusin marunita si turnati peste apa clocotita. Lasati sa stea 15-20 de minute apoi fierbeti 15 minute la foc mic. Beti ceaiul de crusin seara inainte de culcare.

Ceai de crusin din scoarta:

Fierbeti 10 g cu scoarta de crusin intr-un litru de apa. Daca vreti sa il infuzati, puneti o lingurita cu scoarta de crusin intr-o cana umpluta cu doua treimi apa fiarta. Lasati sa se infuzeze 10 minute, dupa aceea strecurati ceaiul de crusin si beti-l caldut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy