Beneficiile Spanacului, Informatii Nutritionale si Efecte Adverse

0 414

Spanacul este un aliment bogat in fibre care adauga volum, culoare si textura retetelor tale preferate. Fie ca este consumat crud sau gatit, aceasta leguma verde ofera o multime de beneficii nutritionale fara a aduga grasimi si zaharuri naturale in dieta – iata care sunt beneficiile spanacului.

Beneficiile Spanacului Pentru Sanatate

In articolul de astazi vom discuta despre beneficiile spanacului si despre valorile sale nutritionale. Trei cani de spanac au in jur de 85g si ofera 20.4 calorii, 2g de proteine, 3g de carbohidrati si 0 grasimi. Spanacul este o sursa buna de vitamin C, vitamina K si potasiu.

Iata informatiile nutritionale mai jos.

Calorii: 20.4

Carbohidrati: 3g

Grasimi: 0g

Sodiu: 64.6mg

Zaharuri: 0g

Fibre: 2g

Proteine: 2g

Vitamina C: 24mg

Vitamina K: 24mcg

Potasiu: 470mg

Beneficiile Spanacului si Contraindicatii

Carbohidrati

Majoritatea carbohidratilor din spanac provin din fibre, asta inseamna ca este o leguma satioasa. Pe langa alte legume cu frunze verzi, poate fi considerat un aliment sarac in carbohidrati deoarece ofera fibre si este sarac in calorii.

Spanacul are un nivel aproape de zero pe indicele glicemic. Acest lucru inseamna ca va avea un impact mic asupra nivelurilor tale de zahar din sange.

Grasimi

Spanacul nu contine grasimi si colesterol. Este recomandat sa adaugati putine grasimi la un preparat cu spanac deoarece va ajuta organismul sa absoarba continutul sau de beta caroten, mai ales daca este consumat crud sau piure facut din spanac gatit la aburi.

Proteine

Trei cani de spanac proaspat contin 2 grame de proteine. Asta inseamna ca are acelasi continut de carbohidrati si proteine.

Vitamine si Minerale

Trei cani de spanac proaspat asigura de trei ori necesarul zilnic de vitamina K (340%). Poti obtine si in jur jur de 25% din aportul recomandat de vitamina C si 10% din aportul recomandat de potasiu dintr-o portie formata din trei cani de spanac.

Spanacul gatit la aburi mareste concentratia de vitamina A. Deci vei obtine 64% din valoarea zilnica intr-o portie formata dintr-o cana si jumatate de spanac gatit.

Calorii

Sunt aproximativ 20 de calorii in cele trei cani de spanac, si sub 7 calorii pe cana. Acest numar de calorii este similar cu cele ale verzi kale, care ofera 7.2 calorii pe cana (crud).

CONCLUZIE

Spanacul este bogat in fibre fiind in acelasi timp sarac in calorii si grasimi. Este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina C si potasiu. Este un ingredient esential pentru o dieta sanatoasa, plina de nutrienti.

Beneficiile Spanacului

Precum alte legume  cu frunze de culoare verde inchis, spanacul are nutrienti care ofera multe beneficii pentru sanatate. Aceasta leguma fara amidon este buna daca ai grija la carbohidrati sau vrei sa ii dai un boost sanatatii.

1. Promoveaza Mentinerea Greutatii

Unul dintre beneficiile spanacului capacitatea sa de a mentine greutatea corporala normala. Consumul de spanac sau alte legume are o legatura semnificativa cu prevenirea cresterii in greutate.

Unele studii sugereaza ca ar trebui sa consumam 4 portii de legume pe zi, in loc de doua, pentru a preveni cresterea in greutate cu pana la 82%.

2. Reduce Riscul de Cancer

Beneficiile spanacului nu se opresc aici. Pe langa faptul ca este plin de vitamine, fibre si minerale, spanacul contine clorofila, responsabila pentru culoarea sa verde.

Clorofila are efecte puternic antioxidante si beneficii promitatoare in prevenirea cancerului.

3. Protejeaza Sanatatea Ochilor

Care sunt beneficiile spanacului pentru ochi? Spanacul are o combinatie de vitaminele A si C care previn degenerarea maculara cauzata de imbatranire. Dificultatile la citire, condus sau vederea fetelor apar des la batranii fumatori sau care au o istorie de degenerescenta maculara legata de varsta.

Vitamina A este o grasime solubila. Sotati spanac in grasimi sanatoase precum ulei de masline pentru a spori absorbtia de vitamina A. Puteti consuma si omleta cu spanac. Nu consumati fara o sursa de grasimi sanatoasa.

Incearca: Placinta Greceasca cu Spanac

4. Previne Caderea Parului

Spanacul este o sursa vegetala excelenta de fier. Deficitul de fier este cauza comuna a caderii parului la femei. Beneficiile spanacului va poate ajuta sa combateti acest deficit. Pentru vegani si vegetarieni, spanacul este sursa vitala de fier.

5. Imbunatateste Functiile Sangelui

Fierul este necesar pentru prevenirea anemiei. Spanacul sprijina abilitatea sangelui de a transporta oxigenul prin formarea adecvata a hemoglobinei.

Stoarceti putin suc de lamaie peste spanac deoarece contine vitamina C care ajuta organismul sa absoarba fierul.

Spanacul este foarte bogat in vitamina K. Vitamina K provenita din surse naturale coaguleaza sangele pentru a reduce sangerarea excesiva dupa o lovitura sau ranire.

Efectele Adverse Ale Spanacului

Cumadina sau warfarina este un medicament prescris pentru prevenirea cheagurilor de sange nedorite. Vitamina K este un factor crucial pentru a preveni inchegarea sangelui, deci este important sa nu consumati in exces legume cu frunze verzi precum spanacul.

Pentru a ajuta cumadina sa functioneze eficient, aporturile de vitamina K ar trebui sa ramana cat mai consistente posibil. Consumul excesiv de spanac are impact asupra nivelurilor de vitamina K si ar putea mari sau scadea efectul cumadinei.

Daca aveti pietre la rinichi, ar fi indicat sa evitati sa consumati in exces anumite alimente, precum spanacul, deoarece contin multi oxalati. Intrebati medicul daca oxalatii ar putea fi cauza pietrelor voastre la rinichi.

V-a placut acest articol despre beneficiile spanacului? Aruncati o privire si la beneficiile uleiului de cimbru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy