Fructele Uscate: Bune sau Daunatoare Sanatatii?

0 66

Informatiile despre fructele uscate sunt foarte contradictorii..Unii spun ca este o gustare sanatoasa si hranitoare, in timp ce altii sustin ca nu sunt cu nimic mai bune decat bomboanele. In acest articol vom descoperi cat de bune sau cat de rele sunt pentru sanatate.

Fructele Uscate: Bune sau Nu?

Ce sunt fructele uscate mai exact? Aceste sunt fructe care au eliminat aproape tot continutul de apa prin metoda de uscare. Fructele se micsoreaza in timpul acestui proces, lasand in urma un fruct uscat, dens si energetic.

Stafidele sunt cele mai populare, urmate de curmale, smochine, prune si caise. Sunt disponibile si alte tipuri de fructe uscate, uneori sub forma confiata (acoperite cu zahar.

Acestea sunt: mango, ananas, banane, merisoare si mere.

Pot fi pastrate mult mai mult timp in comparatie cu fructele proaspete si pot fi o gustare la indemana, in special in calatoriile lungi in care refrigerarea nu este disponibila.

Citeste si acest articol: Beneficiile Bananelor Pentru Sanatate

Sunt Pline de Micronutrienti, Fibre si Antioxidanti.

O mana de fructe uscate contine aproximativ aceeasi cantitate de nutrienti ca fructul proaspat, dar ,,intr-un pachet mai micut”. Deci.. fructele uscate sunt foarte nutritive chiar si sub forma aceasta.

In greutate, contin pana la 3,5 ori mai multe vitamine, minerale si fibre decar fructele proaspete.

Prin urmare, o portie poate oferi un procent mare din aportul zilnic recomandar de vitamine si minerale, precum folatul.

Totusi exista cateva exceptii. De exemplu, continutul de vitamina C este redus semnificativ atunci cand fructul este uscat.

Vezi si: 5 Idei de chipsuri sanatoase

In general, contin mai multa fibra si sunt o sursa excelenta de antioxidanti, in special polifenoli.

Antioxidantii polifenoli sunt asociati cu beneficii pentru sanatate, cum ar fi fluxul de sange imbunatatit, sanatate digestiva mai buna, scaderea daunelor oxidative si riscul redus de multe alte boli.

Beneficiile  Pentru Sanatate

Multe studii au aratat ca persoanele care consuma fructe uscate tind sa cantareasca mai putin si sa ingere mai multi nutrienti, comparativ cu persoanele care nu consuma.

Totusi, aceste studii au fost de natura observationala, deci nu pot dovedi ca fructele uscate au provocat imbunatatiri.

De asemenea, sunt o sursa buna de multi compusi naturali, inclusiv antioxidanti puternici.

Fructele Uscate Sunt Bogate in Zahar Natural si Calorii

Acestea tind sa contina cantitati semnificative de zaharuri naturale. Deoarece apa a fost eliminata, acestea au o concentratie de zahar si calorii intr-un pachet mult mai mic.

Din acest motiv, sunt boagte in calorii si zahar, inclusiv glucoza si fructoza.

Iata mai jos cateva exemple ale continutului natural de zahar din fructe uscate:

Stafide: 59%.

Curmale: 64–66%.

Prune: 38%.

Caise: 53%.

Smochine: 48%.

Aproximativ 22-51% din continutul de zahar este fructoza. Consumul excesiv de fructoza poate avea efecte negative asupra sanatatii. Acestea pot include un risc ridicat de crestere in greutate, diabet de tip 2 si boli de inima.

O portie mica de stafide contine 84 de calorii. Deoarece fructele uscate sunt dulci si energice, este usor sa mancati cantitati mari simultan, ceea ce poate dulce la un aport excesiv de zahar si calorii. Asadar, consumati doar cantitati mici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy