Intoleranta la Gluten: 7 Semne Care Indica Sensibilitatea la Gluten

Intoleranta la gluten este caracterizata prin efecte adverse precum balonare, gaze si indigestie dupa consumul de grau, orz si secara.

0 1,124

Glutenul este o proteina gasita in faina de grau, orz, si secara, iar cei cu intoleranta au reactii adverse la aceste cereale. Boala celiaca este una dintre cele mai severe forma de intoleranta. Aici gasiti o lista cu 7 semne si simptome de intoleranta la gluten.

7 Semne si Simptome de Intoleranta la Gluten

Este o boala autoimuna care afecteaza in jur de 1% din populatie si poate duce la probleme serioase in sistemul digestiv – balonare, gaze, indigestie, etc.  Totusi, 0.5-13% din oameni pot avea sensibilitate non-celiaca la gluten – o forma mai blanda de intoleranta la gluten care inca cauzeaza probleme.

Ambele forme de intoleranta pot cauza simptome majore, multe nici nu au legatura cu digestia. Citeste mai jos cele 7 semne si simptome de intoleranta la gluten.

1. Balonare

Balonarea apare imediat dupa ce ai mancat si te face sa te simti umflat si plin de gaz. Chiar daca este o problema comuna si poate avea alte cauze, ar putea fi si un semn de intoleranta la gluten.

Intr-un studiu s-a demonstrat ca 87% din oamenii suspectati cu sensibilitate non-celiaca la gluten au experimentat balonare.

2. Diaree, Constipatie si Scaune Mirositoare

Constipatia si diareea sunt normale daca se intampla ocazional, dar devine un motiv de ingrijorare daca se intampla regulat. Acestea sunt si simptomele comune atunci cand o persoana sufera de intoleranta la gluten.

Oamenii cu boala celiaca au inflamatie in intestinul subtire dupa ce consuma gluten.

Vezi: Ceai Ayurvedic pentru balonare si gaze intestinale

3. Durere Abdominala

Durerea abdominala este o problema frecventa si poate avea multe explicatii. Totusi, este un simptom des intalnit la cei cu intoleranta la gluten.

In jur de 83% din cei cu aceasta afectiune se plang de durere abdominala si disconfort dupa ce mananca gluten.

4. Durere de Cap

Durerile de cap sau mingrenele apar din cand in cand. Interesant este ca, studiile au aratat ca personele cu intoleranta la gluten sunt mai predispusi la migrene decat ceilalti.

Daca ai dureri de cap sau migrene foarte des fara nici-o cauza, ai putea fi sensibil la gluten.

5. Oboseala

Oboseala este foarte normala si nu este de obicei conectata la nici-o boala. Totusi, daca te simti constant foarte obosit, atunci ar trebui sa verifici posibilitatea unei cauza ascunse.

Indivizii intoleranti la gluten pot fi foarte predispusi la oboseala extrema, in special dupa ce consuma alimente care contin gluten.

In plus, intoleranta la gluten poate cauza anemie feripriva (deficit de fier), care duce la oboseala si lipsa de energie.

6. Probleme ale Pielii

Intoleranta la gluten iti poate afecta si pielea. O afectiune a pielii denumita dermatita herpetiforma – manifestarea bolii celiace pe piele.

Toti cei care au boala sunt sensibili la gluten, dar mai putin de 10% din oameni experimenteaza simptome digestive care indica boala celiaca.

Multe boli de piele au aratat imbunatatiri atunci cand s-a urmat o dieta fara gluten.

  • Psoriazis: O boala inflamatorie pe piele caracterizata prin inrosirea si decojirea pielii.
  • Alopecia areata: O boala autoimuna care cauzeaza caderea parului.
  • Urticarie cronica: O boala de piele care reapare, caracterizata prin mancarimi, leziuni roz sau rosii cu centrul pal.

Citeste si: remedii pentru balonare

7. Pierdere in Greutate Inexplicabila

Pierderile in greutate bruste sunt un motiv de ingrijorare. Chiar daca poate avea si alte cauze, slabitul inexplicabil este un efect advers al bolii celiace.

Intr-un studiu la pacientii cu boala celica, doua treimi au pierdut in greutate in primele 6 luni.

Pierderea in greutate ar putea fi explicata de o varietate de simptome digestive , impreuna cu absorbtia proasta de nutrienti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy