fbpx

Ketchup de Casa Pentru Iarna – Fara Zahar!

0 339

Ketchup de casa natural pentru iarna. In ultimul timp mi-am facut un obicei in a citi etichetele produselor pe care intentionez sa le cumpar si am ramas uimita cat de mult zahar se adauga in majoritatea sosurilor, inclusiv in ketchup. Din acest motiv m-am decis sa incerc sa il prepar acasa fara zahar adaugat, conservanti si alte ciudatenii.

Ketchup de Casa 100% Natural Pentru Iarna

Pe langa borcanele cu muraturi, zacusca si alte bunatati facute cu roadele pamantului, am adaugat si un mic stoc de ketchup de casa. Este mult mai sanatos deoarece voi controlati condimentele si cantitatea de sare!

Ketchup de Casa Fara Zahar

In imaginea de mai jos puteti vedea cat zahar contine o sticla de ketchup din comert. Am verificat eticheta si am constatat ca au pus foarte mult zahar. Din acest motiv consider ca nici-un sos din comert nu se compara cu cel facut in casa din rosii proaspete si condimente naturale. Nu-i asa?

Ketchup de Casa Pentru Iarna - Fara Zahar!

In opinia mea ar trebui sa invatam sa ne pregatim acasa propriul ketchup de casa si sa evitam sosurile din comert. Nu numai ca sunt mai sanatoase dar sunt si mai gustoase!

Incearca si: Pasta de rosii uscate si tofu

Cat Zahar Pe Zi Trebuie sa Consumam?

Expertii sugereaza ca se poate consuma nu mai mult de 100 de calorii pe zi (cam 6 lingurite de zahar sau 24g de zahar) pentru majoritatea femeilor si nu mai mult de 150 de calorii pe zi (cam 9 lingurite sau 36g de zahar) pentru majoritatea barbatilor.

Zaharul alb rafinat nu are niciun beneficiu pentru sanatate sau vreo valoare nutritionala benefica pentru organism. Sedentarismul si consumul excesiv duce la boli precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare, ficat gras, declin cognitiv si in unele cazuri anumite tipuri de cancer.

Traim intr-o era a procesarii masive a produselor si fara sa realizati va puteti sabota dieta sau consuma inconstient zahar in exces.

Cum Sa Faci Cel Mai Bun Ketchup Fara Zahar Adaugat

Ingrediente

  • 4,5 kilogram de rosii bine coapte
  • Cativa ardei iuti (daca doriti sa obtineti un ketchup picant)
  • 6 cepe medii
  • 8-10 catei de usturoi (mai mult sau mai putin dupa gust)
  • 1 snop ( 7 bucati) frunze de telina cu tulina
  • 4 frunze de dafin
  • 5 cm ghimbir ras (puteti inlocui cu 1 lingurita ghimbir uscat pudra)
  • 1 baton scortisoara (se poate inlocui cu 1 lingura rasa de scortisoara macinata)
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • ½ lingurita din fiecare chimion, ienibahar, coriandru
  • 1 lingurita tarhon uscat (optional)
  • 1 lingura busuioc uscat (optional)
  • 1 lingurita oregano (optional)
  • 125 ml otet de 9°
  • Sare dupa gust

Notite

Puteti omite orice condiment nu va place dar nu va recomand sa sariti peste scortisoara.

Puteti inlocui 1,5 kg din cantitatea de rosii cu ardei kapia/gras copt decojiti si curatati de seminte.

Sarea neoidata este recomandata daca doriti sa il pastrati peste iarna.

Metoda de Preparare 

1. Spalati rosiile, indepartati partea verzuie de la codita apot pasati-le prin sita sau masina de pasat, exact cum procedati pentru bulion.

2. Tocati fin ceapa si usturoiul. Pentru a accelera procesul, puteti folosi un robot de bucatarie. Daca folositi ardei copt trebuie sa il maruntiti bine.

3. Puneti rosiile pasate intr-o oala incapatoare, urmate de restul ingredientelor. Adaugati o lingura de sare sau dupa gust.

4. Fierbeti la foc mic pana scade la jumatate, amestecand ocazional. Spre final cand amestecul incepe sa capete o consistenta mai groasa si este suficient de scazut, luati oala de pe foc.

5. Indepartati telina si frunzele de dafin si adaugati otet in functie de cat de acru va doriti sa fie. Ajustati si sarea daca este necesar.

6. Dati sosul prin sita sau blendati cu un blender de mana.

Incercati si: Gem de caise fara zahar

Depozitare 

Folositi borcane de sticla spalate cu detergent, limpezite si lasate sa se usuce.  Puneti borcanele pe o tava de metal si bagat-le in cuptor la 150° C pentru cca. 30 de minute. Lasati borcanele sa se raceasca in cupor apoi opariti-le cu apa fiarta.

Lasati ketchup-ul sa se raceasca pentru 5 minute apoi turnati in borcanele sterilizate. Puneti capacele si strangeti bine, lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi va puteti depozita propriul ketchup de casa in frigider sau pivnita sau camara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy