Ketchup de Casa Pentru Iarna – Fara Zahar!

0 5,316

Ketchup de casa natural pentru iarna. De ceva timp am inceput sa citesc etichtele produselor pe doresc sa le cumpar si am ramas uiluita cat de mult zahar se adauga in sosurile disponibile pe piata, inclusiv in ketchup. Din acest motiv am luat decizia de a prepara un ketchup sanatos in propria bucatarie fara zahar adaugat, conservanti si alte ciudatenii.

Ketchup de Casa 100% Natural Pentru Iarna

Ketchup de Casa Pentru Iarna - Fara Zahar!

 

Pe langa borcanele cu bulion, rosii in suc propriu, muraturi, zacusca si alte bunatati facute cu roadele pamantului, am adaugat si un mic stoc de ketchup de casa. Este mult mai sanatos decat cel din comert, deoarece puteti controla condimentele si cantitatea de sare!

Ketchup de Casa Fara Zahar

Am creat o imagine pe care am postat-o mai jos in puteti vedea si voi cat zahar contine o sticla de ketchup cumparat. Am verificat eticheta si am constatat ca au pus foarte mult zahar si noi nu avem nevoie de zahar chiar in orice preparat! Din acest motiv consider ca niciun sos din comert nu se compara cu cel facut in casa din rosii proaspete si condimente naturale. Nu-i asa?!

Ketchup de Casa Pentru Iarna - Fara Zahar!

Dupa parerea mea ar trebui sa invatam sa ne pregatim acasa propriul ketchup de casa si sa evitam sosurile nesanatoase din comert. Nu numai ca sunt mai bune pentru organismul nostru dar sunt si mai gustoase!

Incearca si: Pasta de rosii uscate si tofu

Cat Zahar Pe Zi Trebuie sa Consumam?

Expertii sugereaza ca se poate consuma nu mai mult de 100 de calorii pe zi (cam 6 lingurite de zahar sau 24 g de zahar) pentru majoritatea femeilor si nu mai mult de 150 de calorii pe zi (cam 9 lingurite sau 36 g de zahar) pentru majoritatea barbatilor.

Zaharul alb rafinat nu are niciun beneficiu pentru sanatate sau vreo valoare nutritionala benefica pentru organism. Sedentarismul si consumul excesiv de zahar duce la boli precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare, ficat gras, declin cognitiv si in unele cazuri anumite tipuri de cancer.

Traim intr-o era in care alimentele sunt masiv procesate si fara sa va dati seama riscati sa va  sabotati sanatatea consumand in mod inconstient cantitati excesive de zahar.

Cum Sa Faci Cel Mai Bun Ketchup Fara Zahar Adaugat

Ingrediente

  • 4,5 kilograme de rosii bine coapte
  • Cativa ardei iuti (daca doriti ketchup picant)
  • 6 cepe medii
  • 8-10 catei de usturoi (sau dupa gust)
  •  7 tulpini de telina cu frunze
  • 4 frunze de dafin
  • 1 bucatica de ghimbir ras (inlocuiti cu1 lingurita ghimbir uscat pudra)
  • 1 baton scortisoara (inlocuiti cu 1 lingura rasa de scortisoara macinata)
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • ½ lingurita din fiecare chimion, ienibahar, coriandru
  • 1 lingurita tarhon uscat (optional)
  • 1 lingura busuioc uscat (optional)
  • 1 lingurita oregano (optional)
  • 125 ml otet de 9°
  • Sare dupa gust

Incercati si: Sos de piper

Notite

Puteti omite oricare condiment care nu va place dar nu va recomand sa sariti peste scortisoara.

Puteti inlocui 1,5 kg din cantitatea de rosii cu ardei kapia/gras copt decojit si curatat de seminte.

Folositi sare neiodata daca doriti sa il pastrati pe perioada iernii.

Mod de Preparare 

1. Spalati rosiile, indepartati partea verzuie de la codita apot pasati-le prin sita sau masina de pasat, exact cum procedati la prepararea bulionului.

2. Tocati fin ceapa si usturoiul. Pentru a accelera procesul, puteti folosi un robot de bucatarie. Daca folositi ardei copt trebuie sa il maruntiti bine si pe acesta.

3. Puneti rosiile pasate intr-o oala mare, apoi restul ingredientelor. Adaugati o lingura de sare sau dupa gust.

4. Fierbeti la foc mic pana scade la jumatate, amestecand ocazional.  Luati oala de pe foc cand amestecul incepe sa se ingroase si a scazut suficient de mult.

5. Indepartati telina si frunzele de dafin apoi adaugati otet in functie de cat de acru doriti sa fie, si mai asezonati cu sare daca considerati ca este nevoie.

6. Dati sosul prin sita sau blendati cu un blender manual.

Incercati si: Gem de caise fara zahar

Depozitare 

Folositi borcane de sticla spalate cu detergent, clatite bine si uscate complet.  Puneti borcanele pe o tava metalica si bagati-le in cuptor la 150° C pentru cca. 30 de minute. Lasati borcanele sa se raceasca in cupor apoi opariti-le cu apa fiarta.

Lasati ketchup-ul sa se raceasca pentru 5 minute apoi turnati in borcanele sterilizate. Puneti capacele si strangeti bine, lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi va puteti depozita propriul ketchup de casa in frigider, pivnita sau camara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy