Acest Pate de Ciuperci este aperitivul perfect pentru oaspetii tai! Serveste-l intins pe crackere sau paine crocanta. Este super cremos, plin de aroma, proteine vegetale, putine calorii si foarte usor de facut.
Pate de Ciuperci
Acest pate de ciuperci vegan este atat de bun incat creeaza dependenta! Mi-a placut intins pe crackere si paine dar merge fabulos de bine si deasupra unui burger vegan sau intins pe chifle la micul dejun.
Daca si tie iti plac pateurile vegetale atunci trebuie neaparat sa il incerci si tu! Este facut in casa si bineinteles ca va fi si mult mai sanatos decat ce gasiti in comert.
INGREDIENTELE NECESARE PENTRU PATE DE CIUPERCI

Ciuperci portobellini – acestea merg de minune pentru acest pate de post deoarece sunt foarte aromate. Dar puteti folosi si alt tip de ciuperci.
Caju crud – trebuie inmuiat in apa pentru 1 ora.
Lapte de cocos – trebuie sa aiba cat mai multa grasime si sa fie neindulcit.
Otet alb – otetul alb distilat este perfect pentru aceasta reteta. Se poate folosi si cel din cidru de mere.
Supa de legume – am vazut in alte retete ca se foloseste alcool (sherry) pentru a da aroma (dupa gatire alcoolul se evaporeaza si ramane doar aroma). Se poate inlocui cu supa de legume.
CU CE IL POTI SERVI ?
Serveste acest pate de ciuperci, garnisit cu patrunjel proaspat tocat, crackere sau paine crocanta langa. Poti pune chiar si cateva felii de branza vegana, va las si cateva sugestii mai jos.
Branza vegana tare si feliabila
Branza de caju cu ierburi aromate
Chiftele de quinoa si broccoli
DEPOZITARE
Se poate depozita intr-un recipient inchis etans pentru 3-4 zile la frigider. Amestecati inainte de servire.
Il pot congela? Da! Se poate pastra congelat pana la 3 luni. Decongelati peste noapte in frigider apoi amestecati bine inainte de servire.
PATE DE CIUPERCI – VEGAN/DE POST
Ingrediente
- 225g caju crud (inmuiat in apa calda 1 ora)
- 2 linguri suc de lamaie
- 120ml lapte de cocos gras
- 1 lingura otet alb distilat
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita ceapa pudra
Pate de Ciuperci
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa medie (tocata)
- 3 catei de usturoi (zdrobiti)
- ¼ lingurita fulgi de ardei
- 480g ciuperci portobellini (feliate)
- 3 linguri sherry sau supa de leguma
- 1 lingurita rozmarin uscat
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita piper negru macinat
- 1/3 cana patrunjel proaspat tocat
Metoda de Preparare
1. Puneti caju intr-un bol apoi turnati peste apa fierbinte. Lasati sa se inmoaie o ora apoi scurgeti si clatiti.
2. Adaugati caju inmuiat in blender urmat de suc de lamaie, smantana de cocos, otet, sare si ceapa pudra. Amestecati pana devine neted.
3. Intr-o tigaie la foc mediu, adaugati uleiul de masline si ceapa. Sotati ceapa cat sa se inmoaie.
4. Adaugati usturoiul zdrobit, rozmarinul uscat, fulgii de ardei iute si sotati 1 minut.
5. Adaugati ciupercile feliate si sotati pana toata apa eliberata a scazut.
6. Turnati sherry sau supa de legume apoi adaugati sare si piper negru. Sotati pana cand alcoolul din sherry este complet evaporat.
7. Stingeti focul si turnati amestecul de caju apoi amestecati bine.
8. Transferati amestecul de ciuperci in robotul de bucatarie. Adaugati patrunjelul proaspat si procesati bine dar sa ramana si ceva bucatele.
9. Serviti cu patrunjel proaspat tocat si painea voastra preferata.