Dieta Care Previne Riscul de Cancer de Colon – Consuma-le Zilnic!

0 990

Potrivit cercetarilor facute de Societatea Americana de Cancer, cancerul colorectal este al treilea cel mai comun tip de cancer care afecteaza atat femeile cat si barbatii. Simptomele includ: sangerari rectale, sange in scaune, crampe si dureri abdominale, schimbari in forma scaunului, schimbari ale obiceiurilor intestinale, anemia si pierderea in greutate. Iata ce alimente trebuie sa consumi pentru a preveni imbolnavirea cu cancer de colon.

Dieta Care Previne Riscul de Cancer de Colon

Dieta Care Previne Riscul de Cancer de Colon - Consuma-le Zilnic!

 

Cancerul colorectal este cunoscut ca, cancer de colon, cancer intestinal si rectal. Medicii il indentifica de obicei in functie de zona unde a inceput sa se dezvolte tumoarea. Cancerul colorectal incepe atunci cand tumorile si polipii se dezvolta in mucoasa colonului sau in partea terminala a intestinului mare,  denumit rect.

Tumorile si polpii neindepartati cat mai devreme, pot creste in timp si deveni cancerigeni. Acestia se pot raspandi si catre alte straturi ale intestinului mare, facand boala si mai periculoasa.

Ceaiuri pentru pancreas si ficat

Factori de Risc

Anumiti factori de risc al imbolnavirii cu cancer de colon includ factori ereditari si medicali precum:

  • Familia sau istoric personal de cancer colorectal
  • Consumul mare de carne rosie sau mezeluri
  • Fumatul pe termen indelungat
  • Aport mic de calciu
  • Aport mic de legume si fructe proaspete
  • Consum mic de alimente bogate in fibre integrale
  • Sedentarism si obezitate
  • Istoric personla de boala cronica inflamatorie intestinala
  • Diabet de tip 2

Cea Mai Buna Dieta Pentru Prevenirea Riscului de Cancer de Colon

Colonul tau are nevoie de cantitati corespunzatoare de acizi grasi Omefa-3, vitamina D si flavonoide care previn dezvoltarea tumorilor. Fibrele dietetice sunt esentiale pentru miscarile intestinale si pentru limitarea depunerilor bacteriene. Mai jos am pregatit o lista care te poate ajuta sa previi riscul de cancer de colon.

Citeste si: Ceaiuri pentru picioare umflate

1. Peste

Cei care consuma carne isi pot lua doza de acizi grasi omega-3 din peste pentru a reduce inflamatia din corp. De fapt, o echipa de cercetatori a descoperit ca femeile care consuma trei portii de peste pe saptamana pot reduce riscul de dezvoltare a polipilor de colon cu pana la 33%.

Cele mai bune alegeri sunt somonul copt sau afumat, tonul si sardinele – ambele optiuni bogate in vitamina D si calciu.

2. Fructe

Fructele sunt in general bogate in antioxidanti, fibre si unele specii specifice de fitochimicale care te protejeaza de problemele digestive.

Merele, zmeura, bananele, afinele, portocalele, perele si murele sunt surse excelente de fibre.

3. Legume fara Amidon

Pentru sanatatea ta trebuie sa introduci doua treimi de alimente pe baza de plante deoarece contin multe fibre, vitamine, minerale si fitochimicale. Totusi, daca vrei sa scazi riscul de diabet de tip 2 – (un alt factor care duce la cancer de colon), atunci ar trebui sa consumi cat mai multe legume fara amidon.

Incearca cel putin 3-5 portii de legume pe zi, laptuci, kale, castraveti, anghinare, broccoli, varza, morcovi, conopida, telina, bame si spanac.

4. Cereale Integrale

Acestea sunt pline de fibre bune pentru tine. Cele mai sanatoase optiuni sunt orezul brun, ovazul, quinoa si orzul.

5. Nuci

Consuma cate o mana de nuci inmuiate ca gustare in fiecare zi pentru a mentine nivelul de zahar din sange si insulina la niveluri scazute – reducand si riscul de diabet de tip 2. Acestea contin acizi grasi sanatosi, fibre si flavonoide. Nucile pot scadea si riscul de imbolnavire cu cancer de colon.

Cele mai bune optiuni sunt nucile, migdalele, caju, alunele de padure, nucile pecan, fisticul si nucile de macadamia.

6. Boabe si Leguminoase

Soia, lintea, mazarea, fasolea pinto, fasolea neagra/rosie sunt surse bune de proteine, fibre, vitamina B si E. Pe langa aceste beneficii, ajuta si colonul. Boabele si leguminoasele pot reduce colesterolul si nivelul de zahar din sange.

Concluzie

Alegerile alimentare corecte joaca un rol vital pentru prevenirea riscului de cancer de colon. Sper ca acest ghid te va ajuta sa realizezi ca alimentele pe baza de plante sunt foarte benefice pentru tine. Limitati consumul de mezeluri si carne in special la cina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy