Beneficiile Armurariului si Posibilele Efecte Adverse

0 333

Armurariu (Silybum marianum) este o planta perena care are proprietati medicinale. Semintele sale contin silimarina, un grup de compusi care ar putea avea efecte antiinflamatorii si antioxidante. Armurariul este adesea folosit ca remediu natural pentru tratarea problemelor legate de ficat, deoarece se spune ca are efecte detoxifiante. Iata tot ce trebuie sa stii despre beneficiile armurariului.

Beneficiile Armurariului

In present, nu sunt suficiente date stiintifice care sa confirme 100% daca armurariul poate fi de folos functiilor ficatului sau asupra tesuturilor ficatului. Totusi sustinatorii medicinei traditionale sustin ca beneficiile armurariului sunt eficiente asupra organismului.

Armurariul cunoscut si sub denumirea de ciulin de lapte, sau da ji in medicina Chineza iar semintele sunt denumite shui fei ji.

La Ce Este Folosit Armurariul

Chiar daca ciulinul de lapte este in mare parte folosit pentru problemele de ficat, precum hepatita si ciroza, se crede ca planta poate preveni marirea colesterolului, diabetul, arsurile de stomac, stomacul suparat, mahmureala, durerile menstruale, problemele de vezica, depresia si anumite tipuri de cancer. Aceste beneficia sunt sprijinite de dovezi puternice.
Iata ce spun cercetarile in present despre beneficiile armurariului:

Beneficiile Armurariului Pentru Problemele de Ficat

Potrivit Jurnalului American de Gastroenterologie, armurariul nu a imbunatatit functiile ficatului sau a redus riscul de deces la persoanele cu ficat gras alcoolic, hepatita B sau hepatita C.

Alte studii mai mici au sugerat ca armurariul ar putea fi benefic oamenilor cu boli de ficat usoare, subacute (fara simptome). Intr-un studiu facut in Finlanda care a durat 4 saptamani s-a descoperit ca suplimentele de silimarina au scazut cheile enzimatice ale ficatului la oamenii cu boli subacute, sugerand ca ficatul functiona mult mai normal.

In ciuda acestor descoperiri, alte studii similare nu au putut sa obtina rezultate asemanatoare despre beneficiile armurariului.

Vezi si: Cea mai buna dieta pentru ficatul gras

Hepatita C Cronica

Armurariul este uneori folosit de catre oamenii cu hepatita C cronica (o infectie virala caracterizata de cicatrizarea progresiva a ficatului).

Potrivit studiilor, oamenii cu hepatita C au raportat mai putine simptome “cumva o ameliorare a calitatii vietii” dupa ce au luat armurariu in ciuda faptului ca nu s-a produs schimbari asupra activitatii virale sau inflamatiei din ficat.

Deci, multi oameni de stiinta cred ca beneficiile armurariului da un effect de placebo in care persoana afectata simte o imbunatatire asupra simptomelor dar fara schimbari asupra problemei de sanatate.

Citeste si: Beneficiile turmericului

Diabet de Tip 2

Multe studii au sugerat ca armurariul ar putea fi benefic oamenilor cu diabet, in special cei cu diabet de tip 2.

Potrivit unui studiu din 2015, un curs de 45 de zile cu silimarina a marit capacitatea antioxidanta si a reduc inflamatia generala la adultii cu diabet de tip 2 mai bine decat un placebo.

Aceste descoperiri sugereaza ca silimarina ar putea reduce stresul oxidative asociat cu complicatiile diabetic. In 2016 s-a ajuns ca concluzia ca utilizarea silimarinei reduce glucoza din sange dar totusi calitatea acestor studii este slaba si ar trebui sa intrebati un medic despre beneficiile silimarinei asupra diabetului de tip 2.

Vezi si: Studiu: Diabetul de tip 2 potential reversibil prin dieta

Posibilele Efecte Adverse Ale Silimarinei

Armurariul poate declansa o serie de efecte adverse, inclusive durere de cap, greata, diaree, balonare abdominala si gaze. Mai putin comune, dureri musculare, dureri articulare si disfunctii sexuale au fost raportate.

Pot aparea si reactii alergice. Oamenii cu alergie la kiwi, ambrozie, panselute, si anghinare sau alte plante din familia asteraceae pot avea alergie si la armurariu. In ocazii rare, armurariul poate fi amenintator pentru viata, toate alergiile corporale cunoscute drept anafilaxie.

Acum stiti despre beneficiile armurariului si despre potentialele efecte adverse. In cazul in care experimentati respiratie ingreunata, iritatii, eruptii, batai ale inimii accelerate, ameteala, sau umflaturi ale fetei, limbii, sau gatului dupa administrarea armurariului, sunati de urgenta la 911.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy