Dieta cu Seminte de Chia: Ajuta La Slabit? Iata Ce Spune Stiinta!

0 1,157

Precum alte seminte, chia ofera valori nutritionale solide sub forma de fibre si acizi grasi omega-3 buni pentru inima. Unii oameni sustin ca aceste seminte pot promova pierderea in greutate, dar este oare dieta cu seminte de chia buna pentru slabit sau mentinerea unei greutati sanatoase pe masura ce inaintezi in varsta? Continua sa citesti acest articol pentru a afla!

Dieta cu Seminte de Chia: Mit Sau Realitate? Ce Spune Stiinta!

Multi factori pot contribui la acumularea de kilograme pe masura ce inaintezi in varsta, inclusiv schimbarile hormonale, modificari ale nivelurilor tale de activitate, si schimbarile masei musculare. Dupa ce am facut cateva cercetari, iata ce am descoperit despre dieta cu seminte de chia.

Legatura Dintre Kilogramele in Plus si Varsta

O schimbare corporala poate aparea atat la femei cat si la barbati, fie ca au luat sau nu in greutate. Nivelurile scazute de estrogen dupa menopauza duc de obicei la acumularea de grasime in zona abdominala.

Daca esti mai putin activ si arzi mai putine calorii, vei acumula kilograme – asta daca nu cumva reusesti sa iti echilibrezi aportul caloric!

Citeste si: Beneficiile semintelor de chia

Ajuta Semintele de Chia la Slabit?

Dietele populare din carti precum Dieta Azteca recomanda consumarea a 4 pana la 8 linguri sau 30 – 60g de seminte de chia pe parcursul zilei pentru a te mentine mai mult timp satul si pentru a preveni supraalimentarea.

Deoarece semintele de chia absorb de 10 ori greutatea lor in apa, sustinatorii acestor seminte spun ca ajuta la umplerea stomacului, si incetinesc rata la care corpul proceseaza ce ati mancat la ultima masa.

In ceea ce priveste dieta cu seminte de chia, nu am descoperit prea multe cercetari pozitive care sa indice ca are beneficii asupra pierderii in greutate. Totusi cei care consuma aceste seminte sustin ca ajuta deoarece va impedica sa mancati prea mult.

Ce Spun Cercetarile Despre Dieta cu Seminte de Chia

Intr-un studiu realizat in 2009 pe 76 de oameni supraponderali sau obezi (dar sanatosi) femei si barbati, au consumat in jur de 3 linguri de seminte de chia inmuiate in apa de doua ori pe zi, inainte de prima si ultima lor masa.

Dupa 12 saptamani, subiectii cu varstele cuprinse intre 20 si 70 de ani au fost masurati pentru a investiga schimbarile in masa corporala, compozitia corporala, glucoza din sange, tensiunea arteriala si alte semne de boala.

Ce au  descoperit savantii despre dieta cu seminte de chia? Ei bine, masa corporala nu s-a schimbat. In ciuda cercetarilor facuta pe puii hraniti cu seminte de chia prezentand o masa corporala scauzta, iar soarecii mai putina grasime viscerala (abdominala), singurele schimbari observate la oameni sunt nivelurile marite de acizi grasi sanatosi omega-3.

Oamenii de stiinta au scris ca un aport zilnic marit de fibre cu aproape 19 g in grupul celor care au consumat chia ar fi trebuit sa induca o senzatie de satietate inainte de micul dejun si cina, din pacate nu s-a observat nici-o scadere in greutate la finalul celor 12 saptamani de studiu.

Similar, rezultatele gasite intr-un studiu din 2012 pe 56 de supraponderali si femei aflate la postmenopauza le-au fost date cate 25g de seminte de chia intregi (sau seminte de mac ca substitut) pentru 10 saptamani, observand masa si compozitia corporala, tensiunea arteriala si alti markeri. Nu s-au observat scimbari in masa corporala sau compozitie nici in acest grup.

Ultimul studiu pe care l-am descoperit spune ca 27 de oameni cu diabet de tip 2 controlat au incercat dieta cu seminte de chia si nu au aratat o scadere in greutate dar aveau imbunatatiri semnificative in riscul de boli cardiace.

Incearca: Budinca de chia cu mango

Concluzie

Semintele de chia au beneficii pozitive asupra nivelurilor de omega-3 si sprijina sanatatea inimii dar din pacate dieta cu seminte de chia nu ajuta la slabit pe cont propriu, ci doar distribuie organismului nutrienti si fibre esentiale. Trebuie sa consumati alimente sanatoase si sa creati un deficit caloric pentru a impinge corpul sa se alimenteze de la resursele stocate sub forma de grasime.

Pentru articole video abonati-va canalului de: YouTube

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy