Lipsa de Fier in Organism: Simptome si Cauze

0 224

Lipsa de fier sau anemia feripriva este o tulburare care afecteaza foarte multi oameni. Acest deficit de fier apare atunci cand organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina, o substanta prezenta in celulele rosii care le permite sa transporte oxigenul in tot corpul.

Lipsa de Fier de Fier in Organism – Simptome si Cauze

Lipsa de fier va poate face sa va simtiti obositi sau cu dificultati de respiratie. Aceste simptome apar in timp iar cand deficitul de fier este diagnosticat, medicii recomanda adesea suplimente de fier dupa o serie de intrebari si teste care sa determine cauza anemiei.

CUM ITI AFECTEAZA ANEMIA ORGANISMUL?

Simptomele lipsei de fier apar in timp. Initial, ai putea sa ai un deficit de fier dar sa te simti bine sau sa ai simptome minore pe care abia daca le observi. Netratata, anemia  poate da stari de oboseala si slabiciune. Printre simptome se mai numara, mainile si picioarele reci si pielea palida.

Deficitul de fier cauzeaza stari de ameteala si confuzie. Ocazional, va poate cauza si dureri in piept, batai accelerate ale inimii si dificultati de respiratie.

Citeste si: Beneficiile uleiului de masline cu lamaie pe stomacul gol

CUM SE DEZVOLTA ANEMIA FERIPRIVA  

In mod normal, corpul tau aduce un flux constant de fier din alimentele pe care le consumi. Acesta depoziteaza excesul de fier si il utilizeaza la nevoie pentru a produce hemoglobina.

Lipsa de fier se dezvolta atunci cand corpul foloseste rapid depozitele si nu apuca sa se reumple, sau cand fluxul de fier din sistemul tau a incetinit. Acest lucru are loc in trei etape:

Prima etapa: Depozitele de fier sunt epuizate. In aceasta etapa, aprovizionarea cu fier pentru a produce hemoglobina si celule rosii noi este in scadere, dar nu a afectat inca celulele rosii din sange.

A doua etapa: Cand rezervele de fier sunt scazute, procesul normal de producere a globulelor rosii este alterat. Dezvolti ceea ce se numeste eritropoieza cu deficit de fier, uneori numita deficit de fier latent. Eritropoieza este termenul medical pentru procesul de producere de noi celule rosii din sange. In aceasta etapa, maduva osoasa produce celule rosii din sange fara suficienta hemoglobina.

A treia etapa: Anemia cu deficit de fier se dezvolta deoarece nu exista suficient fier pentru a produce hemoglobina pentru celulele rosii din sange. In aceasta etapa, concentratia de hemoglobina va scadea sub limitele normale. Acesta este momentul in care puteti sa observati simptomele anemiei cu deficit de fier.

V-a placut acest articol despre lipsa de fier? Haideti si pe YouTube pentru subiecte video la fel de interesante!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy