Senzatia de Foame: De Ce Ti-e Foame Tot Timpul? Iata Ce Spun Expertii!

0 700

Te-ai intrebat vreodata de ce ti-e foame tot timpul? Senzatia de foame permanenta sau excesiva aparuta la scurt timp dupa masa este denumita polifagie, adica nevoia de a manca mai multa mancare decat necesarul normal caloric al unei persoane. Polifalgia poate aparea din mai multe procese patologice sau chiar psihologice.

Senzatia de Foame: De Ce Ti-e Foame Tot Timpul?

As manca incontinuu!!! Daca ti-ai pus intrebarea asta, atunci iata tot ce trebuie sa stii despre senzatia de foame excesiva. Foamea si pofta de mancare sunt reglementate de interactiunile complexe dintre sistemele digestive, endocrine si neurologice, fiecare trimitand semnale catre creier pentru a determina daca este timpul sa ne hranim.

Top 5 Motive Pentru Care Iti Este Foame Tot Timpul

Iata mai jos 10 motive pentru care senzatia de foame apare chiar si la scurt imp dupa masa:

1. Stres

Stresul declanseaza adesea aceste obiceiuri alimentare din cauza dezechilibrelor hormonale pe care le provoaca. Prin urmare, orice lucru care va streseaza, (examene, munca, copii, etc), ar putea duce si la senzatia de foame incontrolabila care va da o senzatie de liniste dupa ce mancati ceva care va place.

2. Nu Mananci Suficiente Proteine

Un aport potrivit de proteine joaca un rol important in controlarea senzatiei de foame. Proteinele pot reduce senzatia de foame si te pot ajuta sa consumi mai putin calorii pe parcursul zilei. In concluzie, mareste productia de hormoni care da satietate si reduce nivelul hormonilor care da senzatie de foame.

Proteinele nu se consuma in cantitati mari in cazul in care nu faceti miscare sau exercitii fizice intense. Este recomandat sa alegeti mersul pe jos in locul autobuzului, mers pe bicicleta sau orice tip de miscare.

Includeti in alimentatie o sursa de proteina cum ar fi tofu, fasole, linte, migdale, arahide, si nuci sau oua, branza slaba, peste si carne slaba.

3. Nu Incluzi Suficiente Fibre

Daca incluzi fibre in farfurie, mai tarziu nu vei mai spune “as manca incontinuu”! Alimentele bogate in fibre da senzatie de satietate si incetinesc golirea stomacului, deoarece procesul de digerare a alimentelor consumate dureaza mai mult timp si prin urmare evitati supraalimentarea si senzatia de foame de dupa masa.

Deci, de ce ti-e foame tot timpul? Deoarece farfuria ta nu contine o sursa de proteina si 50% legume crude sau gatite cat mai putin termic.

Consuma cate un fruct la micul dejun, migdale sau nuci inmuiate ca gustare. In ceea ce priveste fructele, este recomandat sa fie consumate intregi si nu sub forma de suc pentru a primi toate fibrele care dau senzatia de satietate.

4. Include o Sursa Buna de Grasimi

Grasimile sunt o parte importanta a unei diete sanatoase si echilibrate si nu trebuiesc evitate. Grasimile au si ele nevoie de timp pentru a se digera si nu vei mai intampina acea senzatie de foame la 1-2 ore dupa ce ai mancat.

Atentie la tipul de grasimi alese! Nu orice tip de grasimi sunt sanatoase mai ales consumate zilnic. Alege surse de grasimi bune precum avocado, ulei de masline extravirgin, masline, nuci si seminte, suplimente de omega 3, peste. Uleiul rafinat nu este o sursa buna de grasimi pentru a tine senzatia de foame la distanta!

5. Nu Dormi Destul

Studiile au demonstrat ca somnul are legatura cu senzatia de foame. Somnul odihnitor de calitate este necesar pentru sistemul imunitar si buna functionare a creierului tau.

Atunci cand nu dormi suficient, nivelurile grelinei cresc si totodata si pofta de mancare. Dar daca dormi suficient, iti asigur niveluri corespunzatoare de leptina, leptina este un hormon care da sau sustine senzatia de satietate.

Citeste si Alte Articole Interesante

De Ce Apare Pofta de Zahar

Mancatul Dupa Ora 18

Ceaiuri Care Taie Pofta de Mancare

Dieta cu Seminte de Chia

Alte Cauze Pentru Nevoia Continua De a Manca

Pofta de mancare marita apare si dispare (intermitent), sau poate dura pe perioade lungi de timp (persistente). Acest lucru depinde si de cauza si nu intotdeauna rezulta in cresterea in greutate.

Termenii precum “hiperfagie” si “polifagie” se refera la cineva care este concentrat doar pe mancare sau care mananca cantitati mari inainte sa se simta plin.

Cauze: Hiperfagia, apetit marit, foame, foame excesiva, polifalgia

  • Anxietate
  • Anumite medicamente (precum corticosteroizi, antidepresive triciclice, si ciproheptadina)
  • Bulimia (comuna la femeile cu varstele cuprinse intre 10 si 30 de ani)
  • Diabet zaharat (inclusiv diabet gestational)
  • Sindrom premenstrual
  • Hipertiroidism
  • Hipoglicemie

Daca experimentati senzatia de foame excesiva, va recomand sa consultati un medic pentru a descoperi cauza.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy