Ce Este Iubirea?

0 284

Te-ai intrebat ce este iubirea? Ei bine, iubirea este un set de emotii si comportamente caracterizate prin pasiune, intimitate si angajament. Acest sentiment implica apropiere, grija, atractie, afectiune, incredere si protectivitate. Iubirea poate varia in intensitate si se poate schimba in timp. Este asociata cu o serie de emotii positive, cum ar fi fericirea, euforia, entuziasmul si satisfactia in viata, dar poate rezulta si in emotii negative precum stresul si gelozia.

Ce Este Iubirea?

Cand vine vorba despre iubire, unii oameni ar spune ca este una dintre cele mai importante emotii umane. Totusi, in ciuda faptului ca este cel mai studiat comportament, ramane inca neinteles. De exemplu, cercetatorii au intotdeauna dezbateri asupra acestui subiect, ce este iubirea. Oare este un fenomen biologic sau cultural? Haideti sa descoperim asta in randurile de mai jos!

Iubirea este probabil influentata de ambele fenomene, atat culturale cat si biologice. Hormonii sunt importanti, deoarece modul in care oamenii se exprima si experimenteaza iubirea este influentat si de propriile conceptii despre iubire.

Care Sunt Semnele Iubirii

Acum avem o idee despre ce este iubirea, dar care sunt semnele iubirii?! Cercetatorii au facut diferentele intre “placut” si iubit” o persoana. Potrivit psihologului Zick Rubin, iubirea legata de romantism este compusa din trei elemente:

Atasament: Nevoia de a fi cu o persoana si de a avea contact fizic sau aprobare.

Intimitate: Impartasirea gandurilor private, sentimentelor si dorintelor cu o alta persoana.

Grija: Valorand fericirea si nevoile altcuiva la fel de mult ca ale tale.

Rubin spune ca a realizat doua chestionare care au masurat aceste variabile Placutul si Iubitul. In timp ce oamenii tind sa vada oamenii pe care ii plac o companie placuta, iubirea este marcata de devotament, posesivitate si increderea de a se confesa celuilalt.

Citeste si: De ce duci lipsa de prieteni

Cele 5 Tipuri de Iubire

Nu toate formele de iubire sunt la fel, si psihologii au indentificat 5 tipuri de iubire diferite pe care oamenii le pot experimenta.

Aceste tipuri de iubire sunt | Ce este iubirea

1. Prietenia

Acest tip de iubire implica placutul cuiva si impartasirea unui anumit grad de intimitate; implica adesea idealizarea catre alta persoana si o nevoie constanta de apropiere fizica.

2. Iubire Pasionala

Acest tip de iubire este marcat de sentimente intense de atractie si dorinta; implica des o idealizare a celeilalte persoane si o nevoie de a mentine apropiere fizica constanta.

3. Dragoste Nebuna (Infatuatie)

Aceasta forma de iubire implica adesea sentimente intense de atractie fara un simt de angajament; ia loc la inceputul relatiilor si se poate adanci intr-o relatie mai de durata.

Tipul acesta de iubire este marcat de sentimente intense de atractie fara un sens de angajament

4. Iubire Plina de Compasiune/Insotitoare

Este marcata de incredere, afectiune, intimitate si angajament.

5. Iubire Neimpartasita

Tipul acesta de iubire se intampla atunci cand doar o persoana iubeste pe cineva care nu simte acelasi lucru pentru el/ea.

Citeste si: Cum sa te iubesti pe tine insuti

Cum Sa Iti Arati Dragostea

Am invatat cateva lucruri interesante despre ce este iubirea si care sunt cele 5 tipuri de iubire dar trebuie sa mentionez si cateva metode de a-ti arata iubirea.

 • Permite sa fii vulnerabil
 • Fii gata sa ierti
 • Fa tot ce poti si cereti scuze cand faci greseli
 • Spune-le ca iti pasa
 • Asculta ce ti se spune
 • Fa o prioritate din a petrece timp cu cineva
 • Raspunde la gesturile de iubire si actele de bunatate
 • Recunoaste si accepta calitatile bune ale cuiva
 • Impartaseste lucruri despre tine
 • Arata afectiune
 • Arata iubire neconditionata

Ce Este Iubirea Care Duce La Reactii Negative

Dupa cum spunea Shakespeare, cursul iubirii nu va curge lin. Nici-o relatie nu este perfecta, si vor exista intotdeauna probleme, conflicte, neintelegeri si dezamagiri care pot duce la inimi frante si suferinta.

Noi am inteles ce este iubirea din punct de vedere pozitiv, dar poate fi acompaniata si de cateva sentimente negative. Iata catre sunt:

 • Anxietate
 • Depresie
 • Stres marit
 • Gelozie
 • Tristete
 • Obsesivitate
 • Posesivitate

Oamenii sunt conectati la anumite emotii negative asociate cu iubirea, si pot devin problematice atunci cand le depasesc pe cele pozitive sau incep sa interfereze cu abilitatea unei persoane de a functiona normal. Terapia de cuplu poate fi utila in situatiile in care cuplurile au nevoie de ajutor sa faca fata lipsei de comunicare, stres sau probleme emotionale.

Cam asta este tot despre ce este iubirea. Un ultim sfat este sa comunicati cu cei dragi si sa rezolvati conflictele intr-un mod sanatos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy